Testa dig själv - Emma

Hej.

Ja här har jag hittat en massa tester som man kan göra för att ta reda på b.la. sin kondition, styrka eller varför inte vilken typ av löpare du är.

 

http://aktivtraning.se/testadigsjalv

 

Kolla in det!



Jogging - Emma

Tänkte att jag skulle skriva ett litet inlägg om löpning.

Nu när snön är borta har många tagit fram löparskorna, vilket är bra! Efter en vinter dvala är det nog dags. Det är nog känt för de flesta att kroppen mår bättre och man blir piggare av att röra på sig.

När jag kollade i tidningen så var det en artikel om just löpning. I Västerås har Friskis och svettis börjat med att två dagar i veckan göra en joggingrunda runt i stan i tre grupper beroende vilken nivå man är på. Man frågade fyra personer, 17, 60, 68 och 70 år vad grejen var med att jogga i grupp. Svaren var att man blir mer pushad till att jogga än om man skulle vara ensam och att det blir en sorts gemenskap med dem man joggar med. Det här kan vara ett bra sätt att komma igång om man inte vill jogga själv.

Sedan händer nästan alltid det där jobbiga med just jogging, håll!

Vad gör man åt hållen då? och var kommer den ifrån? Jag har läst lite om det och håll uppstår oftare hos de som är lite mer otränade än de som är mer vana löpare. Om man är mer vältränad så har man tränat upp sina ligament mer och tål då belastningen av rörelsen som går upp och ned när man joggar. Om man känner av det mer på höger sida är det för att levern som är stor och tung ligger mer åt höger och när man joggar dunsar den upp och ner i otakt och musklerna klarar inte av att hålla emot om man är mer otränad. En annan teori var att andningsmuskeln (mellangärdet) blir överbelastad och mellangärdet får överarbeta vilket kan ge kramper men mellangärdet går att träna upp så att den klarar av att leverera mer luft och syre när det behövs.
En tränings form för att stärka andningsmusklerna kan vara yoga.

Hur gör man då bäst för att inte få håll när man ska ut på joggingrundan? Jo, enligt experter finns det två sätt, undvika att äta en stor måltid upp till tre timmar innan och att bygga upp träningen så att man inte överanstränger sig. Får man ändå håll kan man sänka farten och fokusera på andningen, knyta nävarna hjälper vissa medan andra masserar under revbenskanten för att spänna ut mellangärdets muskulatur.

källa:

http://aktivtraning.se/lopning/loptraning/aldrig-mer-hall

en bra sida kolla in om ni vill läsa mer


Livet från början till slutet - Av Malin

Födelsen

Början på en ny människa händer i befruktningsögonblicket när spermiens cellkärna smälter samman med äggcellens cellkärna. Det befruktade ägget som kallas embryo börjar en celldelning och olika celler utvecklas. Efter några dagar når embryot livmodern och bäddas in i livmoderväggen, samtidigt som moderkakan bildas. Celldelningen fortsätter och fler och fler typer av celler blir tydliga. Runt vecka 10, någon gång efter befruktningen är embryonalperioden slut och den blivande människan hamnar i fosterperioden. Efter det följer det dryg 25 veckor av tillväxt och mognad tills det är dags att födas.

Ett barn är från födelsen och flera år framåt helt beroende av sina föräldrar. Vid ca 1 års ålder lär sig barnet att gå och vid två års ålder börjar talet komma igång. Vilket innebär att barnet får ett lättare och tydligare sätt att kommunicera med föräldrarna och andra.  Utvecklingen fortsätter i allt lugnare takt tills puberteten kommer. Under denna period blir barnet vuxen, ur ett biologiskt perspektiv.


Att bli vuxen

Att bli vuxen innebär att stora hormonförändringar händer i kroppen.  Men det gäller även psykiskt, den mentala förändringen alltså. Från att vara beroende av föräldrar till att bli en självständig individ. För många är det en tuff period att bli vuxen. Det kan ta lång tid att hitta sin egen identitet.  Den fysiska förändringen av kroppen under puberteten går rätt så fort, medan de mentala tar längre tid.  Det tar 5-6 år från att det första tecknet på pubertet visas till dess att den är avslutad.För varje individ är det i huvudsak genetiskt bestämt när puberteten sker. Men ens livstid kan påverka när den kommer. Om man är överviktig så kan det tidigarelägga puberteten, medan hård fysisk träning kan fördröja puberteten.


Vuxenperioden/föräldarperioden

Den optimala åldern att skaffa barn är vid 20-25 år biologiskt sätt. Att skaffa barn är en biologisk drift och nödvändig för vår arts överlevnad. Det är även en stor investering, både för föräldrar och för samhället.Tempot i det morderna samhället är högt, men vilket inte riktigt stimulerar till familjebildning. I snitt föder en svensk kvinna 1.9 barn. Det leder till att Sverige skulle ha en minskande befolkning utan invandringen. Minskad befolkning p.g.a för låga födelsetal är ett problem i västländerna. Med en stigande andel pensionärer och allt färre yngre får ett samhälle förr eller senare problem.Eftersom de yngre måste ta hand om och försörja de äldre.


Livet som pensionär

I Sverige är 67 år pensionärsåldern, men i genomsnitt lämnar vi arbetsmarknaden vid 63 års ålder. Det innebär att vi lever ca 20 år som pensionär. Många upplever den första tiden av sin pension som några av livets bästa år. Då kraven är få och de kan göra vad de vill.  Men redan vid medelåldern börjar cellernas reparationsförmåga att försvinna och ålderdomen börjar komma. Sjukdomar som kroppen har reparerat tidigare, uppkommer och kvarstår. Man får sämre hörsel och kroppen försämras. När människor tänker på döden, önskar de att bara stilla få somna in, när den stunden är kommen.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0