Jogging - Emma

Tänkte att jag skulle skriva ett litet inlägg om löpning.

Nu när snön är borta har många tagit fram löparskorna, vilket är bra! Efter en vinter dvala är det nog dags. Det är nog känt för de flesta att kroppen mår bättre och man blir piggare av att röra på sig.

När jag kollade i tidningen så var det en artikel om just löpning. I Västerås har Friskis och svettis börjat med att två dagar i veckan göra en joggingrunda runt i stan i tre grupper beroende vilken nivå man är på. Man frågade fyra personer, 17, 60, 68 och 70 år vad grejen var med att jogga i grupp. Svaren var att man blir mer pushad till att jogga än om man skulle vara ensam och att det blir en sorts gemenskap med dem man joggar med. Det här kan vara ett bra sätt att komma igång om man inte vill jogga själv.

Sedan händer nästan alltid det där jobbiga med just jogging, håll!

Vad gör man åt hållen då? och var kommer den ifrån? Jag har läst lite om det och håll uppstår oftare hos de som är lite mer otränade än de som är mer vana löpare. Om man är mer vältränad så har man tränat upp sina ligament mer och tål då belastningen av rörelsen som går upp och ned när man joggar. Om man känner av det mer på höger sida är det för att levern som är stor och tung ligger mer åt höger och när man joggar dunsar den upp och ner i otakt och musklerna klarar inte av att hålla emot om man är mer otränad. En annan teori var att andningsmuskeln (mellangärdet) blir överbelastad och mellangärdet får överarbeta vilket kan ge kramper men mellangärdet går att träna upp så att den klarar av att leverera mer luft och syre när det behövs.
En tränings form för att stärka andningsmusklerna kan vara yoga.

Hur gör man då bäst för att inte få håll när man ska ut på joggingrundan? Jo, enligt experter finns det två sätt, undvika att äta en stor måltid upp till tre timmar innan och att bygga upp träningen så att man inte överanstränger sig. Får man ändå håll kan man sänka farten och fokusera på andningen, knyta nävarna hjälper vissa medan andra masserar under revbenskanten för att spänna ut mellangärdets muskulatur.

källa:

http://aktivtraning.se/lopning/loptraning/aldrig-mer-hall

en bra sida kolla in om ni vill läsa mer


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0