Alkohol - Emma

En av de vanligaste drogerna är nog alkohol, de flesta har smakat medan vissa dricker i princip varje helg.

I Sverige dör varje år flera tusen personer av direkt alkoholkonsumtion och det verkar inte minska när man ser att det statistiskt sett har ökat med alkoholkonsumtion bland unga. Men det är samtidigt ett lägre antal ungdomar som dricker än vad det var förr.

När man dricker alkohol så påverkas olika signalsubstanser i hjärnan och dem är:

·      Dopamin – ett ”må bra” ämne kopplat till kroppens belöningssystem, även viktigt för muskelsamordningen.

·      Serotonin – ett ångestdämpande ämne som också har en hämnande effekt på aggressivitet, sexuellaktivitet och aptit.

·      GABA – ett dämpande ämne som brukar kallas för hjärnans broms-pedal. Små mängder alkohol förstärker den avslappnande effekten av GABA, medan stora mängder ger motsatteffekt.

 

Troligen är det därför alkohol är så vanligt, för att man blir mer avslappnad och gladare. Men för mycket av det ”goda” gör att man blir deprimerad.

 

Nervcellerna i hjärnan skadas inte nämnvärt av alkohol, men det gör nervtrådarna och hjärnans vita substans. Nervtrådarna är viktiga för minnet och den vita substansen för signalhastigheten. Som tur är kommer det här att försvinna när alkoholen går ut ur kroppen, men tyvärr inte om det har pågått en lång tid – alkoholism.

 

Sedan till den oändligt stora frågan ska föräldrar köpa ut åt sina barn? Ja eller nej? Vissa föräldrar tror att de hjälper sitt barn till ett sundare drickande genom att förse dem med alkohol under ordnade former eller genom att acceptera ett begränsat drickande före 18 års ålder. Men sanningen är att de ungdomar som bjuds av sina föräldrar eller förses av föräldrarna dricker mer än andra ungdomar utanför hemmet. Så tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder, dricker mindre och utvecklar mer sällan ett problematiskt drickande.

Fler faktorer av alkohol är b.la. att man ökar i vikt. Om du bestämt dig för att gå ner i vikt eller bara stanna där är det en bra ide för er som räknar kalorier att ta med alkoholen som nästan innehåller lika mycket kalorier som fett gör. Tänk även på att du inte förbränner bort något annat innan kroppen har förbränt alkoholen som du druckigt.

 

Här är ett spel, ganska kul faktiskt, prova hur långt du kommer med olika mängd alkohol i dig!

http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Promillespelet/

Även om du kollar runt lite på systembolagets hemsida kan du läsa om hur alkoholen är för din hälsa mm.

http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0