Ätstörningar- av Emilia

Hejsan!

I detta inlägg tänkte jag skiva om ätstörningar, som är en fruktansvärd sjukdom.

Ätstörningar består av flera olika sjukdomar, det är bara ett gemensamt namn i ett större perspektiv. Det handlar om sjukdomar så som Anorexia nervosa, självsvält, hetsätning och bulimia nervosa (bulimi). I Sverige finns ca.300 000 personer som lider av ätstörningar och de flesta är unga tjejer. Men vad är det egentligen som gör att man drabbas av denna sjukdom? Hur långt ska det egentligen behöva gå? Idealen och komplexen kan jämföras som en snöboll som snurrar och bara blir större och större med tiden.

Jag har svårt att sätta mig in i situationen och verkligen förstå hur det skulle kännas och vara att drabbas av detta. Det jag vet är att omgivningen har en stor betydelse, men att det också kan vara en ärftlig komponent. Det förekommer att man som kompisar emellan ”tävlar” om vikten och om vem som kan bli smalast först, vilket är otroligt hemskt.  Det kanske börjar med att man undviker sötsaker såsom godis och fikabröd t.ex. men att det sedan förvärras och man slutar tänka på vad det är man gör. Man tappar kontrollen. Hjärnan kontrollerar hur mycket man bör äta och vad man ska äta. Det är som tvångstankar.

Speciellt i unga år är detta ett problem, med tanke på att det är en väldigt känslig period då man håller på att utvecklas både kroppsligt och hos sig själv som person. Media visar överallt hur man ska se ut och vara för att ses som en attraktiv person, vilket man vill vara, framförallt i denna ålder. Detta tillsammans med kompistryck och frigörelse från föräldrarna bygger en grund för detta problem.

I dagens samhälle har det blivit mer vanligt att vara uppe i sig själv och vara egoistisk, men det är viktigt att också som vuxen/ förälder, faktiskt finnas där och stödja samt bry sig om de yngre. Det är oerhört viktigt att se unga människor och istället för att gå förbi problem, stanna upp och försöka ha en öppen kommunikation.

Om du som läsare skulle oroar dig och funderar över detta, kan du göra ett 5-frågors test på:

http://www.atstorning.se/

Tetset ligger i en ruta längst upp på startsidan. Där kan du få reda på om du ligger i riskzonen eller om du har diagnosen, för i så fall bör man kontakta någon som man kan prata med. Det gäller även om det handlar om någon i sin omgivning, eftersom personen i fråga själv har svårt att se problemet i det hela.

 

Bilden ovanför beskriver på ett enkelt sätt vad som rör sig i tankarna på personer som detta är ett problem för. Det handlar om tvångstankar och krav som hela tiden cirkulerar i vardagen.
/Emilia

Kommentarer
Postat av: Rebecca

kikar in :)

2012-05-07 @ 17:26:06
URL: http://rebeckhaam.blogg.se/
Postat av: Emilia

Välkommen in, hoppas du gillar den :)

2012-05-07 @ 20:50:24
URL: http://siktalangt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0