Narkotika - Malin

Det är väldigt enkelt att få tag i narkotika. Vilket leder till att allt fler ungdomar testar och börjar ta olika droger. De hamnar i ett missbruk och blir beroende.

 

Narkotika är dels ett medicinskt begrepp som betyder ’’sömngivande gifter’’ och dels ett begrepp inom lagstiftningen. Drygt 250 olika ämnen fördelade på fem grupper är narkotikaklassade, vilket innebär att de hamnar under en speciell lagstiftning.  Grupperna är cannabis, centralstimulantia, opiater och hallucinogener.

Här nere tänkte jag beskriva olika droger från de olika grupperna och vad som händer när man använder dem.

 

Cannabis

Hasch och marijuana är droger som kommer från cannabisplantan. Hasch är även den vanligaste formen av narkotika bland ungdomar. Många tror att dessa droger är relativt ofarliga, men i själva verket kan de utlösa svåra psykiska sjukdomar. I större doser leder hasch till hallucinationer och förvirring.

 

Centralstimulantia

Amfetamin, kokain och crack är droger som tillhör gruppen centralstimulerande medel.

Drogerna har en uppiggande effekt.  Till en början kan de ge lyckokänslor och höjd självkänsla. Samtidigt dämpas hungern, törst och trötthet. Pupillerna förstoras och munnen blir torr. Den som är påverkad uppfattas som rastlös och aggressiv.  Den som slutar ta drogerna drabbas oftast av depressioner, eftersom hjärnan har anpassat sig av de centralstimulerande ämnena.

 

Opiater

Heroin och morfin tillhör gruppen opiater. De dämpar smärta, både fysiskt och psykisk. Under rusets första 15 minuter blir missbrukaren helt borta och svårkontaktad. Pupillerna blir mycket små. Sedan när ruset lämnar kroppen uppstår svåra abstinensbesvär med oro, svettningar och sömnbesvär. Överdosering av heroin kan dessutom orsaka medvetslöshet och i värsta fall akut andningsförlamning och död.

 

Hallucinogena droger

LSD och Ecstacy är hallucinogena droger som förändrar verklighetsuppfattningen.

LSD förändrar medvetenhetstillståndet. Man upplever ångest och hallucinationer.  Man får även förstorade pupiller, illamående och yrsel.  Ecstacy är en drog med mycket starka effekter. Redan efter en kort tids missbruk kan drogen ge hjärnskador.  Man får även sömnlöshet, nervositet och upprymdhet.

 

 

Här under är en länk till en sida där man kan se en slags film om hur hjärnan påverkas av olika droger. Du kan välja en drog och se precis vad som händer i hjärnan när man använder den.

 

http://www.drugsmart.com/droger-och-hjarnan

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0