Om rökning- Emilia

Rökning

Rökning är en mycket vanlig drog som man idag är medveten om är en folksjukdom, som antingen drabbar människan direkt eller indirekt genom att det är många som i följd av rökning drabbas av dödliga sjukdomar. Det kan vara lungcancer, högt blodtryck (som ger belastning på kroppens organ), stroke i hjärnan, hjärtinfarkt, kronisk bronkit osv.

Idag har vi en bred kunskap om dessa sjukdomar och vet vad som orsakar dem, men då är ju frågan varför folk ändå fortsätter att röka? De främsta orsakerna är narkotikaberoendet och att det dröjer så lång tid innan de allvarligare sjukdomarna bryter ut eller visar symptom. Bland ungdomar är det oftast grupptryck och status som är orsakerna.

 

Många har ett starkt beroende av rökning, medan vissa bara feströker, vilket i sig också kan leda till konstant rökning. Enligt http://www.glaxosmithkline.se/behandling/rokavvanjning/faktarokning.aspx konsumerar vi Svenskar runt 9 miljarder cigaretter per år, varav 400 miljoner tros vara illegala. Det är otroligt mycket, med tanke på att vi i Sverige ändå har blivit bättre på att minska antalet rökare. Det är nu under 20 procent av befolkningen som röker i vardagen. Smugglingen har däremot ökat betydligt de senaste åren, och det har blivit allt lättare för minderåriga att få tag på cigaretter, trots lagen.

 

-Vilka ämnen är det som är så farliga för kroppen genom rökning, och vad kan de ge för påverkan?

Ämnen som inte innehåller kol har kroppen svårare att bryta ner och göra sig av med. Exempel på farligare ämnen är tungmetaller, som lagras tillsammans med fettet, vilket betyder att det är svårt för kroppen att göra sig av med dem. Så länge de lagras med fettet gör det ingen större negativ inverkan på kroppen, men skulle man gå ner i vikt och göra sig av med de större delarna av fettlagringarna, skulle de där tungmetallerna istället röra sig ut i blodet och ge en negativ påverkan på nervsystemet, hjärnan och njurarna. Genom att man får ett sämre nervsystem får man också sämre blodcirkulation och syreintaget blir betydligt sämre. Då är det jobbigare att röra sig och man får därmed sämre kondition.

I samband med mitt eget arbete kring detta gick jag in och läste på en mycket bra sida som handlar om vad som finns i en cigarett och vad de olika ämnena innehåller och gör mot kroppen. Länken är http://www.niquipedia.com/what-s-in-a-cigarette. När jag fick reda på att en cigarett innehåller runt 4 700 ämnen blev jag såklart intresserad av vilka de var. Dessa ämnen lagras i form av gaser, partiklar och ånga. Det finns en hel del mer att läsa om på deras sida, men jag kommer bara att sammanfatta lite av det jag läst.

 

  • Man kan dela upp cigarettröken i två kategorier: huvudrök och sidorök.  Huvudrök är det rökaren drar in vid ett bloss. Sidorök är den rök som avges mellan blossen.
  • Ammoniak: är ett frätande ämne med en starkt stickande lukt. Ammoniaken i cigarettröken sticker och irriterar och kan även ge allvarligare sjukdomar i luftvägarna. Ämnet bildas i kroppen, i samband med nedbrytning av proteiner och andra ämnen som innehåller kväve. När ammoniaken kommer fram till levern ombildar enzymerna ammoniaken till urea, för att göra ämnet mindre skadligt för kroppen. Ämnet transporteras sedan ut ur kroppen med hjälp av urinet. Som man märker så är kroppens funktioner otroligt viktiga för att hålla kroppen så ren som möjligt. En hög ammoniakhalt i blodet är ett tydligt tecken på en sjukdom orsakad av rökning.

 

I dagens samhälle har det blivit allt svårare att förbjuda droger, då det används av så pass många. Hade inte överdoser eller beroende varit ett problem eller att det inte hade drabbat hela samhället, hade det varit upp till personen själv, och det hade inte krävts en lagstiftning kring detta. Droger drabbar hela samhället på så sätt att alla måste betala in högre skatter för att det ska finnas möjlighet till bra sjukvård och stöd till de som lider av ett beroende.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0