Sömn forts. - Emma

När vi nu väl somnar så brukar vi en normal natt gå igenom fem sömncyklar. Varje cykel består av fyra olika stadier av icke REM-sömn och ett med REM-sömn. Rem står för Rapid Eye Movement, med andra ord är det när vi drömmer!

·      Stadie 1 – insomnandet. Vi är fortfarande medvetna om omgivningen, men bilderna i huvudet tappar mer kontakt med verkligheten

·      Stadie 2 – sömnen är relativt ytlig. Pulsen och blodtrycket sjunker och hjärnans energikonsumtion minskar, även muskelspänningen.

·      Stadie 3 – djupsömn. Vi är svårväckta och tillväxt hormonet produceras för fullt. Men efter 30 min blir sömnen ytlig igen.

 

Viste du att när man går i sömnen så är man i djupsömn-stadiet?! Har ni gått i sömnen någon gång? Man går i sömnen för att hjärnan fortfarande arbetar även fast du sover och då kan man börja gå omedvetet. Man har ju hört ganska galna historier från vad folk har gjort när de gått i sömnen… Annat kul som händer när man sover är att man ibland säger hel knäppa saker i sömnen. Ibland är det relaterat till att man har psykiska sjukdomar eller feber, men det är ganska ovanligt. Det är oftast helt friska personer som pratar i sömnen så ni kan vara lugna! Men varför gör man det då? Ja, det är det inte riktigt någon som vet… men om man är stressad och har dåliga sömnmönster och brist på sömn kan det vara mer vanligt att man pratar i sömnen men det kan även resultatet av en särskilt livfull dröm.

 

Har ni också varit med om att drömmarna man har inte är riktigt kloka? Varför blir de så konstiga och vad är det egentligen som ingår i drömmarna? Jo när man sover vilar olika delar i hjärnan och den går samtidigt igenom dagens intryck, tankar och händelser. När man drömmer så är storhjärnan aktiv och bearbetar den dagens aktiviteter och olika saker eller händelser och då kan det blandas ihop till alla möjliga konstiga kombinationer en förvrängd bild av verkligheten.

Hoppas ni nu blev lite mer kloka på den här lilla informationen om knäppa drömmar och saker!

 

http://illvet.se/fraga-oss/talar-vi-i-somnen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dröm

Boken: naturkunskap 1 sid 226

Hjälp av Erik!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0