Vår allmänna hälsa - Malin

Från media är det lätt att få intrycket av att vi aldrig har mått så dåligt som vi gör just nu. Vi bland annat äter för dåligt och vi rör oss för lite. Men stämmer detta verkligen? Är det inte mer logiskt att vi mår bättre än tidigare generationer? med tankte på att livslängden har ökat krafigt de senaste 200 åren.
Några orsaker till att livslängden har ökat beror på en allmänt bättre ekonomi och en högre kunskapsnivå hos den enskilda människan.
Utbudet av mat har förändrats och vi kan idag alltid hitta färska grönsaker, frukter och andra produkter. För 50 år sedan fanns bara en bråkdel av det utbudet av varor som finns idag i affärerna. Vår kunskap om människokroppen och hur man botar sjukdomar har också ökat. Idag har vi kunskap och pengar till att skapa vaccin och förhindra spridning av sjukdomar. Så det kan vara bra att tänka på när det skrivs och talas om vår hälsa i samhället.
Men livsstils- och hälsoråden haglar över oss. Media förmedlar budskap om hur vi ska leva för att må bättre, vad vi ska äta, hur vi ska laga vår mat, hur vi ska träna,vad vi ska ha på oss för kläder eller vilka grejer vi ska köpa, allt för att leva ''rätt''. Vad det än handlar om så måste vi dagligen göra ett stort antal val. Alla dessa valmöjligheter kan leda till stress och ångest. i strävan av att må bättre blir det allt vanligare att människor slavisk läser och följer olika hälsobloggar med råd och tips på nätet. Det framkallar bara mer och mer ångest. Stressen över att inte leva och äta rätt blir för många som en sjukdom i sig.  Slutsaten är att vi generellt sett mår bättre fysiskt men att det stora flödet av information om hälsan kan leda till att vi blir mer stressade idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0